Museum x 3 i Mollösund

Blicka tillbaka genom det genuina gamla fiskesamhällets svunna tider – i Mollösund finner man inte mindre än tre olika museum. Tillsammans väver de ihop en spännande berättelse om Mollösund.

Med anledning av Covid-19 kommer samtliga museer ha stängt tills vidare.

Mollösunds hembygdsmuseum

Hembygdsmuseet är en fiskarstuga från slutet av 1700-talet. Där kan du se hur man möblerade kring sekelskiftet 1900. I Sjöfartsrummet visas bl a navigationsinstrument samt tavlor och modeller av fiskebåtar och segelfartyg. Muséet har ett välsorterat bibliotek med fokus på fiske och sjöfart. De allra äldsta föremålen i muséet är från 1300-talet och de kan berätta om handel och sjöfart i Mollö-sundet långt före att 1500-talets fiskeläge kom till. Ett exempel är en Rostock-vitten, ett mynt präglat av det nordtyska handelsförbundet, Hansan. Detta mynt hittades i en trädgård i samhället. Här finns också ett lerkrus om hittats när ett 1300-talsvrak utanför fyren i sundets norra del.

HemsidaFacebook

Långamuseet

Sjöbodsmuséet visar långafisket som länge var den viktigaste delen av Mollösunds näringsliv. Fisken fångades med väldiga långrevar på olika ställen i Nordsjön och t o m ute i Atlanten. Vid hemkomsten torkades fångsten i stora ställningar på bryggor och berg runt Mollösund. Sjöbodsmuséet är det enda stället i Sverige där du kan lära dig allt om fisket och långans beredning. Du kan på utställningen lätt följa allt från förberedelser innan fisket till recept på julbordets lutfisk. Dessutom kan du titta på filmer om fisket.

HemsidaFacebook

Sigurd Olssons Specieri- och diversehandel

Sigurd Olssons Specieri- och diversehandel är det senaste tillskottet bland Mollösunds muséer. Under 1900-talet första del var kommunikationerna dåliga och därför måste man kunna köpa det mesta i en lokal affär. ”Siggurdes” visar hur en sådan affär kunde se ut. Det unika med museiaffären är att lokal och varulager finns kvar i originalutförande, d.v.s. allt är oförändrat sedan den 17 september 1966. Dagen då ägarna stängde affären. Här får du bland annat reda på hur kläder och skor såg ut, du får veta vilka skönhetsmedel som användes i Mollösund på den tiden och kan även ta en titt på badmodet.

HemsidaFacebook